Markus Varesvuo

Född 27. mars 1960, Helsingfors, Finland.

Markus Varesvuo

Född 27. mars 1960, Helsingfors, Finland.

Markus Varesvuo är en finsk naturfotograf, som specialiserar sig på att fotografera fåglar. Varesvuo bor i Helsingfors. Han är utbildad ekonomie magister.

Markus Varesvuo, som fotograferat fåglar professionellt i tjugo år, är ett av de mest internationellt framgångsrika namnen inom finländsk naturfotografi.

Markus Varesvuo från Helsingfors, som varit professionell naturfotograf sedan 2005, är en av Finlands internationellt mest kända naturfotografer. Med sin fokus på fåglar har han skapat ett omfattande bildarkiv av europeiska fåglar, gjort ett tiotal böcker och anordnat utställningar i hemlandet och utomlands. Markus fågelbilder har regelbundet vunnit priser på internationella arenor; den första huvudvinsten är från Storbritannien 2003, den senaste huvudvinsten är från den schweiziska Vogelwarte-tävlingen i oktober 2021.

År 2018 var Markus foto på en slaguggla det första naturfotot att vinna Fotofinlandia-priset.

Markus har get ut ett dussin naturböcker som har översatts till åtta olika språk och sålts i över 100 000 exemplar utomlands. “De överlevande” från 2008 fick ett hedersomnämnande från Lauri Jäntti stiftelsen och belönades även med Galerie Art Design & Print

Awards -pris. “Lintukuvauksen käsikirja” som publicerades 2011, var finalist i Tieto-Finlandia under samma år. Den senaste boken, Disappearing Winter, publicerades i oktober 2020 (Otava); en bok med Jorma Luhta är på gang.

Delaktig i Canon Ambassador-programmet 2013-2022

På Utö har Markus fotograferat sedan 2009 och har nu ett andra hem på ön där han tillbringar så mycket tid som möjligt, under hela året.

”Fåglar har intresserat mig sen barnsben. Jag ville lära mig vilken fågel som fanns bakom den fina sången och på den vägen är jag ännu. Ju mera tid du spenderar i naturen destu bättre bilder får du. För att få en lyckad bild måste du väldigt ofta misslyckas tio gånger. Utvecklingen av teknologin skapar en helt ny dimension för fotograferandet av flygande fåglar.

En bra fågelbild kan uppstå av många olika element. Det finns inte bara ett rätt sätt. Det viktigaste elementet är absolut ljuset, men det räcker inte ensamt till. Bilden är en summa av många faktorer. Känslan av att lyckas är ännu efter alla dessa år lika berusande. Du känner det ofta i ryggmärgen , innan du har hunnit se det på kamerans bakskärm. Där satt den.

– Markus Varesvuo, Fågelfotograf

Höjdpunkter från hans tävlingsframgångar

2020

Glanzlichter (Tyskland)

Competition of Nature Photography, Huvudvinst

2017

Bird Photographer of the Year (UK)

Portfolio-vinst, två seriebrons och ett hedersomnämnande

2014

World Press Photo (Nederländerna)

Tvåa i naturserien

2014

Oasis (Italien)

Huvudvinst

2012

Vogelwarte (Schweiz)

Huvudvinst

2010

GPT (Tyskland)

Vinst i fågelserien

Videon

Verk

Saat päivityksiä tulevista näytteilyistämme

Käsittelemme antamiasi henkilötietoja tietosuojakäytäntömme mukaisesti.