Markus Varesvuo

Syntynyt 27. maaliskuuta 1960, Helsinki, Suomi.
Helmipöllö Markus Varesvuo

Markus Varesvuo

Syntynyt 27. maaliskuuta 1960, Helsinki, Suomi.

Markus Varesvuo on suomalainen luontovalokuvaaja, joka on erikoistunut lintujen kuvaamiseen. Varesvuo asuu Helsingissä. Hän on koulutukseltaan kauppatieteen maisteri.

Lintuja ammattikseen parikymmentä vuotta kuvannut Markus Varesvuo on Suomen luontokuvauksen kansainvälisesti menestyneimpiä kärkinimiä.

Vuodesta 2005 ammattiluontokuvaajana toiminut helsinkiläinen Markus Varesvuo on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia luontokuvaajia. Lintuihin tiiviisti keskittyen hän on luonut kattavan kuva-arkiston Euroopan linnuista, tehnyt puolentoistakymmentä kirjaa ja järjestänyt näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla. Markuksen lintukuvat ovat kahmineet palkintoja säännöllisesti kansainvälisillä areenoilla; ensimmäinen päävoitto on Iso-Britanniasta vuodelta 2003, tuorein päävoitto on sveitsiläisestä Vogelwarte-kilpailusta lokakuussa 2021.

Vuonna 2018 Markuksen viirupöllökuva oli kautta aikain ensimmäinen luontokuva, joka voitti Fotofonlandian.

Markus on julkaissut pitkälti toistakymmentä luontokirjaa, joita on käännetty kahdeksalle eri kielelle ja myyty ulkomailla yli satatuhatta kappaletta. Selviytyjät vuodelta 2008 sai Lauri Jäntin säätiön kunniamaininnan ja palkittiin myös Galerie Art Design & Print

Awards -kilpailussa. Vuonna 2011 julkaistu Lintukuvauksen käsikirja oli samaisen vuoden Tieto-Finlandia-finalisti. Tuorein kirja Katoava talvi julkaistiin lokakuussa 2020 (Otava); työn alla on kirja Jorma Luhdan kanssa.

Canon Ambassador -ohjelmassa 2013-2022

Utössä Markus on kuvannut vuodesta 2009 ja hänellä on saaressa nykyään kakkosasunto, jossa viettää mahdollisimman paljon aikaa ympäri vuoden.

”Linnut on kiinnostanu mua lapsesta saakka. Halusin oppia, että mikä lintu on ton hienon laulun takana ja sillä tiellä mä oon edelleen. Mitä enemmän sä vietät aikaa luonnossa, sen parempia kuvia sä saat. Aika usein yhtä onnistunutta kuvaa saadakses sä epäonnistut kymmenen kertaa. Kehittyvä tekniikka antaa aivan uuden ulottuvuuden lintujen lentokuvaamiseen.

Hyvä lintukuva voi syntyä monista elementeistä. Yhtä hyvää kaavaa ei ole. Tärkein elementti on ehdottomasti valo, mutta se ei yksin riitä. Se on monen osatekijän summa. Onnistumisen tunne on edelleen näidenkin ikävuosien jälkeen yhtä huumaava. Sä usein tunnet sen selkäytimessä, ennen kun sä oot ehtiny katsoa sen kameran takanäytöltä. Se on siinä.”

– Markus Varesvuo, Lintukuvaaja

Kokokohtia kilpailumenestyksestä

2020

Glanzlichter (Saksa)

Competition of Nature Photography, Päävoitto

 

2017

Bird Photographer of the Year (UK)

Portfolio-voitto, 2 sarjapronssia ja kunniamaininta

2014

World Press Photo (Alankomaat)

Luontosarjan kakkonen

2014

Oasis (Italia)

Päävoitto

2012

Vogelwarte (Sveitsi)

Päävoitto

2010

GPT (Saksa)

Lintusarjan voitto

Videoita

Teoksia

Saat päivityksiä tulevista näytteilyistämme

Käsittelemme antamiasi henkilötietoja tietosuojakäytäntömme mukaisesti.